2023-2024

De foto's in dit verslag zijn gemaakt door
Hier moet de inhoudsopgave van deze pagina staan.
Als dat niet zo is, is er iets mis gegaan. Informeer de webmaster a.u.b.

Kruiskade een mooi pad rijker

Over de Kruiskade is het sinds kort nog mooier wandelen. In samenwerking met de vogelwerkgroep Koudekerk/ Hazerswoude en met financiering van de provincie Zuid-Holland is het wandelpad flink opgeknapt.

Samenwerking rond het pad

De schoonheid van deze parel is met name te danken aan de inzet van de Vogelwerkgroep Koudekerk/ Hazerswoude. Al jaren onderhouden zij de Kruiskade. Wilgen en essen worden geknot, oevers verstevigd, eeuwenoude insteekhaventjes onderhouden en het pad steeds van houtsnippers voorzien. Met name dat laatste was een klus die veel tijd en zorg vroeg maar waar de plantenrijkdom rond het pad door achteruitging. Reden om op zoek te gaan naar een nieuwe verharding.

Met financiering van de provincie om recreatiemogelijkheden te verbeteren zijn de houtsnippers vervangen door schelpen. Tevens investeert Staatsbosbeheer in het gebied door de bruggen in de route te vervangen.

Betere paden en route

Een schelpenpad heeft minder last van weersomstandigheden. Wandelaars kunnen de komende jaren dus beter uit de voeten over de Kruiskade. Tevens zijn er voorbereidingen getroffen om het boerenlandpad Westvaartroute te verbeteren. De route die onder beheer valt van de Groene Klaver loopt nu voor een deel over het Spookverlaat (meer info https://www.degroeneklaver.nl/ boerenlandpaden/ ). De voorbereidingen zorgen ervoor dat wandelaars op termijn de Papenvaart kunnen blijven volgen richting Hazerswoudedorp. Voorwaarde hiervoor is dat de boswerkzaamheden, die Staatsbosbeheer in de planning heeft in dit deel, zijn afgerond. Zo zal er samen met wandelknooppuntennetwerk een nog mooier aanbod ontstaan aan wandelmogelijkheden.

Genieten van natuur

Met het aanbrengen van schelpen in plaats van houtsnippers zullen overwoekerde soorten die profiteren van een rijk voedselaanbod als brandnetel en braam minder ruimte krijgen en zal de kade soortenrijker worden. In de vroege zomer wanneer de spotvogels weer zingen zal het voor de bezoekers en de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep dus extra genieten zijn.

Draag een steentje bij

De pracht van deze parel in het Groene Hart komt tot stand door een niet aflatende inzet van de onze onvolprezen vrijwilligers. Je kunt elke zaterdag "in de winter" meewerken!Voor meer informatie over landschapsbeheer kunt u contact opnemen met bij geen gehoor kunt u ook met contact zoeken.

Het schelpenpad is voor iedereen een aanwinst!

Jaarverslag 2023-2024 - Nieuwe wegen

Houtsnippers (versnipperde stammen en takken van omgezaagde bomen) zijn geen restafval meer, maar een duurzaam en duur product. Lange tijd hebben we de paden bestrooid met houtsnippers van Staatsbosbeheer (SBB), maar dat is nu te duur geworden. Daarom is het pad over de Kruiskade nu vernieuwd en belegd met een schelpen-klei verharding.

Spookverlaat - Nieuwe paden

Van houtsnippers naar schelpenpaden

Voor de laatste keer hebben we in het voorjaar van 2023 het pad over de Kruiskade van houtsnippers voorzien. De vrijdagwerkers besteedden verder veel tijd aan het verwerken van de houtoogst van afgelopen jaar en aan het onderhoud van de erfbeplanting rond de boerderij van onze gastheren. Grote essen en andere bomen rond het erf werden gerooid. Het dikke hout mochten wij houden voor de verkoop. De dunnere takken, nog voorzien van bladeren, werden eerst vakkundig afgekloven door de geiten van de boerderij, en daarna naar de kade gebracht, om daar in bestaande en nieuwe waterrillen te worden verwerkt. Voor het slaan van nieuwe palen voor de oeverbeschoeiing gebruikten we onder andere een van SBB geleende lichtmetalen roeiboot.

Spookverlaat - Verzamelen takken met de boot

Storten schelpen

In september was het dan zo ver: een aannemer heeft in slechts één week tijd alle houtsnipperpaden vervangen door een onderhoudsarmere bekleding. Met een ingenieuze combinatie (een rupskraantje, met daarachter een rol met antiworteldoek, soort betonstortkoker en tenslotte een wals) werd de klus erg netjes en vlot geklaard.

Spookverlaat - Snippers verdelen

Eén van onze knotters zorgde de gehele week met een bosmaaier voor het maaiwerk langs de randen van het pad, ter voorbereiding op de aanleg van het pad. Dat was nog stevig doorwerken.

Nieuwe bruggen

Verder heeft de aannemer de twee oude bruggetjes over de kade (de twee die het dichtst bij de N11 liggen) vervangen door nieuwere exemplaren, nu zonder brugleuningen. Wij zorgden er daarna met gaas voor dat deze bruggetjes niet glad worden bij regen

De Natuurwerkdag

De eerste zaterdag in november deden we traditiegetrouw weer mee aan de Landelijke Natuurwerkdag. De weken ervoor waren bijzonder regenachtig, en we vreesden dan ook een erg lage opkomst. Gelukkig lieten het weer en de deelnemers ons niet in de steek. Maar liefst 16 gasten en 17 vaste knotters kwamen opdraven.

Beschoeien

Met de gasten en een paar ervaren knotters gingen we aan de slag om het tweede draglineschot, dat als brug over de kade dienst doet, te voorzien van een nieuwe oeverbeschoeiing, mede om het verder verzakken van die brug tegen te gaan.

Spookverlaat - Team

Opentrekken slootje

Al eerder hadden twee vrijdagknotters dit zwaar verlande slootje (tussen de twee vaarten) weer opengetrokken.

Het werk op deze dag bestond uit het slaan van de palen, het maken van slieten en opvulmateriaal door het knotten van veel wilgen, uit het vlechten van die slieten om de palen in het water en daarna het opvullen van de walkanten. Het lukte om in één ochtend deze klus te klaren. Het enthousiasme bij de gasten was groot.

Later in het seizoen werd dit werk afgerond door het slootje uit te baggeren en die bagger op de versterkte walkanten aan te brengen.

Spookverlaat - Uitbaggeren slootje

Het seizoen samengevat: Nat

Het allereerste wat opvalt bij een samenvatting van dit seizoen is dat het nog nooit zo veel heeft geregend als dit keer. Sommige bospercelen waren langere perioden drijfnat. Het slechte weer had ook enige invloed op de hoeveelheid aanwezige knotters en daarmee op de hoeveelheid werk dat kon worden verzet, zowel op de vrijdag- als op de zaterdagochtenden.

Minder hout, geen houtverkoop

Alweer een paar jaar zijn we bezig in de bospercelen de essen te rooien. Dat werk is dit seizoen afgerond. De houtopbrengst uit deze percelen stopt dus. Dat betekent een flinke inkomstenvermindering voor onze VWG.

Soms kan er wat hout worden geoogst

Groot onderhoud

De allergrootste klus voor dit seizoen is het onderhoud van het laatste stukje kade dat de afgelopen jaren nog niet helemaal onder handen was genomen: het stuk kade langs de vogelplas. Daar moesten nog diverse essen, elzen en wilgen worden teruggezet op stobben. De aller dikste exemplaren zouden door een aannemer worden gedaan; wij namen de andere bomen en struiken onderhanden, waarna het opruimen van het hout en de takken volgde.

Spookverlaat - Groot onderhoud

Oever­bescherming herstellen

Met het dikkere gekapte hout wordt ook de oeverbescherming van de kade weer op orde gebracht. Er was flink wat van de oevers afgeslagen. Dat was duidelijk te zien aan de palen die daarvoor in het verleden waren gebruikt, en die nu soms wel meer dan een halve meter uit de afgekalfde kant stonden.

Spookverlaat - Oeverbescherming met palen en takken

Sleepdienst

Ook moest er nog veel hout (voornamelijk essen- en elzenhout) van de zaagacties van vorig seizoen en van dit seizoen worden afgevoerd van dit deel van de kade naar de Zaagbek. Dat gebeurde met onze eigen, lekkende roeiboot en de roeiboot van SBB. Deze vaartochtjes leidden tot veel lol bij roeiers en toeschouwers.

Spookverlaat - Sleepdienst

Ook tijdens dit winterseizoen gingen we door met het verwijderen van de braamstruwelen uit een paar bospercelen waarin jonge aanplant is neergezet. Een taaie, maar dankbare klus.
Verder werd een aantal wilgen in de buurt van de boerderij van Miech van hun inmiddels veel te grote kruin ontdaan.

Spookverlaat - Achterstalling onderhoud betekent zwaarder werken

Ooievaarsnest verschonen

Voor het eerst werd de nieuwe ooievaarspaal omlaag gehaald om het nest te vervangen. Dit omdat de ooievaars wel hadden gebroed, maar er geen jongen waren groot gebracht. Misschien kwam dat door het natte voorjaar. Het strijken van de paal gaat door de nieuwe constructie nu erg eenvoudig.

Met slechts twee man kan de paal worden neergelaten en weer omhoog worden gezet. Hopelijk volgend seizoen meer broedsucces. De ooievaars zijn alweer op hun nest gezien. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om meteen wat te knotten op het ooievaarseiland.

De gouden plons

Al in de zomer wist een knotter zich op een vrijdagochtend in de kijker te spelen voor de Gouden Plons. Hij was bezig uit het van SBB geleende roeibootje te stappen, en stond al met één been op de kant, toen de oever zich terugtrok. De arme man werd nat tot aan zijn middel. Gelukkig was het prachtig weer. Vanwege privacy-overwegingen houd ik zijn naam verder geheim. Wilt u heel graag weten wie het was? Probeer iemand van de vrijdagknotters uit te horen…

De troffee, zeer fraai!
De gouden plons bokaal

Werken op andere plekken dan het Spookverlaat

Zoals ik in het vorige verslag al aangaf, werden de knotters van het Zaans Rietveld niet meer door ons geholpen. Maar na het vertrek van de vorige opperknotter van dat gebied heeft SBB weer een beroep op ons gedaan om bij te springen. Wij verzorgen sindsdien weer de administratieve taken voor het kleine clubje ZR-knotters dat nog over is en we hebben ook wat geholpen met het werk in het veld. De contacten met hun nieuwe voorman Simon Kralt, die wij al langer kennen, verlopen prima.

Ook werd dit seizoen op nog een andere plaats dan het Spookverlaat werk door onze groep verricht, namelijk het jaarlijks onderhoud van de uitzichtheuvels over De Wilck.

Contact

Voor meer informatie over landschapsbeheer kunt u contact opnemen met bij geen gehoor kunt u ook met contact zoeken.